Vatikán

Vatikán - A katolicizmus központja és a pápa otthona a világ legkisebb szuverén állama, de történelmi múltja és látnivalói felveszik a versenyt bármely más európai országgal.

Vatikán látnivalói, nevezetességei.

Ez a kis állam a pompás palotákon, múzeumokon és közigazgatási épületeken túl egy börtönnel, egy szupermarkettel, egy bankkal, egy nyomdával és a világ egyik leggyorsabb postájával büszkélkedhet.

 

1. Szent Péter-bazilika

 

A rómaiak keresztényeket áldoztak Néró cirkuszában. Az első pápa, Szent Péter is köztük volt, akit Origenész tanúsága szerint saját kérésére fejjel lefelé feszítették keresztre, mert nem tartotta magát méltónak ahhoz, hogy úgy feszítsék meg, mint Krisztust. A mártírt ott temették el, a cirkusz mellett, kevesebb, mint 150 méterre halálának helyszínétől. Sírjára a 4. században templomot építettek, a régi Szent Péter-bazilikát, majd ezer évvel később átépítették.

 

Az apostol sírjára és csontjaira csak 1950-ben találtak rá, vatikáni ásatások során. Néró cirkuszának közepén egyiptomi obeliszk állt, ’a tanú’ ma a Szent Péter téren őrzi a mártír emlékét.

 

Az új Szent Péter-bazilika megépítése majd 120 évbe telt. A kupolát Michelangelo tervezte, de a mester halála után Giacomo della Porta fejezte be. Aki megtervezte a homlokzatot is, csak azt nem vette észre, hogy az eltakarja a kupolát…

 

A hibát Bernini javította ki, s megálmodta a Szent Péter teret – valójában ellipszis alakú, de körként érzékeljük, trapéz alakú előtere pedig optikailag távolítja a bazilikát, így irányítva nagyobb figyelmet a kupolára. A kupolából kilátóterasz nyílik, lift vagy 320 lépcsőfok vezet fel, s páratlan kilátást nyújt a városra.

 

A bazilika méretei lenyűgöznek: 40 ezer hívő befogadására alkalmas – a padlózatra felfestették, mennyivel nagyobb a világ többi méretes templománál. A téren százezren gyülekezhetnek, szerdánként a pápát is láthatják, aki minden héten megjelenik, s köszönti a tömeget.

 

A templombelső a kupola alatt rejti Bernini baldacchinóját. A 30 méter magas oltárbaldachin a világ legnagyobb bronzépítménye, négy oszlopának tetején négy angyal emelkedik a magasba.

 

 

A kupolacsarnok négy oszlopára Bernini fülkéket és loggiákat épített – sokan azt hitték, le fog szakadni a mennyezet.

 

E négy kápolna rejti a templom legszentebb ereklyéit: Szt. Longinus lándzsáját, amellyel a kereszten függő Krisztust átdöfte, Szt. Veronika kendőjét, rajta a Megváltó arcával, a kereszt egy darabját és Szt. Péter testvérének, Andrásnak fejét. A Longinus-oszlopon ülő Szent-Péter szobor előtt zarándokok sokasága rója le tiszteletét, mind csókokkal borítják a szent lábát.

 

A templom legszebb műkincse Michelangelo Pietája, a Krisztust az ölében tartó Szűz Mária alakja ugyan vandalizmus miatt ma már üvegablak mögött rejtőzik, de így is magával ragadó. A bazilika alatt a Sacre Grotto Vaticane több mint száz síremléket őriz. Pápákat és uralkodókat temettek ide, s főoltára alatt található Szent Péter sírja – csak előzetes bejelentkezést követően látogatható.

 

Cím: Piazza San Pietro. Közlekedés: metróval az A vonalon az Ottaviano megállóig. Nyitva: 7.00-18.00/19.00.  Belépőjegy: ingyenes, de kupola: 4 € ,  sírhelyek: 10 €  Honlap: saintpetersbasilica.org  

 

2. Vatikáni Múzeumok

 

7 kilométer hosszan barangolhat, aki megteheti, de ha nem szeretnél vagy nem tudsz több napot e helynek szentelni, kiválogattuk a legszebb gyöngyszemeket. Elsőként itt a képtár, Raffaello, Caravaggio, da Vinci és Giotto festményeivel, aztán a legértékesebb szoborgyűjteményt őrző Museo Pio Clementino, a Laokoón-szoborcsoporttal s az i.e. 1. századból származó Apollón-torzóval.

 

A Museo Gregoriano Egizióban lenyűgöző ókori egyiptomi leleteket csodálhatsz, s a papiruszok, múmiák között ott a híres Halotti könyv és a Hadrianus császár palotájában felállított Mini-Egyiptomból származó szobrok.

 

Raffaello stanzái négy szobát díszítenek. II. Gyula pápa kérte fel az ifjú festőt, hogy készítsen freskósorozatot a négy terem falaira – először csak egyet rendelt, de miután meglátta az első freskót, rögtön megbízta a másik három szoba díszítésével is – azonban sem az egyházi méltóság, sem a mester nem érte meg a munka végét, a negyedik termet Raffaello tanítványai, de a nagy előd pontos tervei nyomán fejezték be.

 

Honlap: museivaticani.va

 

3. Sixtus-kápolna

 

Csinálj, amit akarsz – zárta le a vitát II. Gyula pápa, alkalmat adva arra, hogy megszülethessen a világ egyik legcsodáltabb műalkotása. A kápolna mennyezetét restaurálni kellett, s a pápa csak az apostolok képeit akarta felfestetni az ablakok fölé, de a kiválasztott művész valami sokkal monumentálisabbat álmodott. Egy olyan festményt, amelynek nincsen párja a világon.

 

Michelangelo 1508-ban kezdett neki a munkának, és négy év alatt készült el vele. Az utolsó jelenetet, A világosság és a sötétség szétválasztását egyetlen nap alatt festette föl a mennyezetre. Az 540 négyzetméteres freskó a teremtéstörténetet jeleníti meg egészen Noéig, leghíresebb darabja Ádám teremtése, amelynek már apró részlete – az egymáshoz közelítő kezek – is ikonikussá váltak.

 

 

Az oltárfalon újabb Michelangelo-remekmű pompázik, az Utolsó ítélet, amely szintén négy év alatt készült, de 30 évvel később, a hatvanéves mester keze munkáját dicséri, s majd négyszáz alak elevenedik meg rajta. Ha már nem tapad a szemünk a mennyezetre vagy az oltárra, nézzünk kicsit jobbra és balra, Botticelli, Rosselli és más olasz művészek festették a falra Krisztus és Mózes életének történeteit.

 

Cím: Viale Vaticano. Közlekedés: Metróval a Musei Vaticani megállóig. Nyitva: hétfőtől péntekig, 9.00-18.00. Belépőjegy: 15 €. Fotó: olmcridgewood.com. Sixtusi kápolna 3 D nézetben.

 

4. Lateráni Bazilika

 

A Lateráni Bazilika a pápa címtemploma, s mint Róma katedrálisa, Róma püspökének temploma, a pápai trón székhelye, a legmagasabb rangú Róma négy pápai bazilikája közül. Oltárát kizárólag a pápa használhatja, aki vallási ünnepek alkalmával itt celebrálja a misét a tömegnek.

 

Gyönyörű falfestményei és szobrai mellett e bazilika cédrus asztaláról híres – úgy tartják, egyike volt azon asztaloknak, amelyeken az utolsó vacsorát elfogyasztották. No és arról, hogy ez a Bazilika a Város és a Földkerekség minden templomának anyja és feje – ezt hirdeti a dombormű, Róma legelső templomának homlokzatán.

 

Konstantinusz császár építtette 313-ban, de a hatalmas, öthajós ókeresztény bazilikának jóformán csak az alaprajza maradt meg. A homlokzata 18. századi, Alessandro Galilei munkája, belső terét a 17. században Borromini alakította át.

 

 

A Sancta Sanctorum kápolna előtt található a zarándokok tán legszentebb helye: a szent lépcsők: 28 márványlépcső Poncius Pilátus villájából – Szent Heléna, Konstantinusz édesanyja hozatta ide –, aki felsétál, itt valóban Krisztus lábnyomán jár. 

 

Cím: Piazza S. Giovanni in Laterano. Közlekedés: Metróval az A vonalon a San Giovanni megállóig. Nyitva: naponta 7.00-18.45. Belépés: ingyenes, turistaadó: 1 € Fotó: flickr.com by Gloria Chang

 

 

 

Még több információ: vatican.va  Vatikán: 3D nézetben

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Giampaolo Macorig, shutterstock.com, )

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: