Olaszország   Velence    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Velencei kisokos

Olaszország - Velence úgy szép, ahogy van, csak az a probléma, hogy sokkal népszerűbb, mint amekkora… A sziget zsúfolt egész nyáron, visszatérni csak tavasszal vagy kora ősszel érdemes.

Velence hasznos tudnivalói árakkal.

A város szabványosan drága, de már az is érdekes és szórakoztató, ha a kanálisok mentén a kis utcácskákban kóborolsz. Sok látványosság ingyenes vagy nagyon olcsó. A fő szigeten a szállást keményen megfizettetik. Sokan a szárazföldön szállnak meg s komppal járnak át a Szt. Márk térre… Ételt és italt olcsóbban a sziget belsejében kapsz, a turistaútvonalak mentén aligha.

 

 

Biztonság

 

Velence lakói kissé elöregedettek, így aztán a bűncselekményekhez sem elég fürgék… a város biztonságos… karnevál idején persze itt „tüzel” a zsebes ipar… meg a San Marco téren is, de mégse annyira gyakori, mint Romában vagy Firenzében. Sok a látható rendőr a turisták által kedvelt területeken. Arra azonban ügyelj, ha valaki segítséget ajánl, hogy cipeli a pakkod vagy hosszasan útba igazit, a végén meg is mondja mennyi fizetséget vár…Gond: sok a hamis áru és az utcai árus.

 

 

Időjárás

 

Velencében a nyár forró és párás, de ez nem akadályozza meg az embereket, hogy őrült összegeket költsenek nap mint nap e páratlan élmény átélésére. Tavasszal és ősszel is nagyon szép az idő, és a tömeg is soványabb. A hó télen általában nem okoz problémát. Az eső nem igazán elkerülhető, de ritkán teszi tönkre az utazást.

 

 

Velencei hotelek, szállás

 

Nincs könnyű dolgod... nincs könnyű dolgod... ha zötyög a pénztárcád. A többség a szárazföldön foglal szállást és áthajózik a szigetekre.

 

  Booking.com  

 

 

 

Közlekedés

 

Száztizenhat sziget, ókori történelem és végtelen reneszánsz a misztikus csatornák mentén. Legjobb bejárni gyalogosan vagy vízi busszal (vaporetti), netán gondolán, ha a pénztárcád bírja…de szállhatsz vizitaxiba is.

 

Taxi repülőtérről a velencei kikötőig  >>  28,00-35,00 €

Vízitaxi repülőtérről bármely szállodáig   >>  90,00-100,00

Nyilvános busz a repülőtérről a velencei kikötőig  >>  3,00

Vaporetti:  vízibuszutazás  >>  6,50

Egynapos Vaporetti pass: >>  18,00

Víz taxi Velencében  >>  25,00-40,00

 

Látnivalók

 

A Palazzo Mocenigo gyakran ad otthont kamarazenés teadélutánoknak.  Itt tartózkodott Giordano Bruno, később az elegáns termekben Lord Byron udvarolgatott számtalan szerelmei egyikének. A gyönyörű Vendramin Calergi-palotában halt meg Richard Wagner. Velence legbecsesebb épülete a Ca' d' Oro, melynek finom kőcsipkéiben leginkább a Canal Grandén hajózva gyönyörködhetsz.

 

Szent Márk Bazilika és Múzeum: katedrális ingyenes, a múzeum díja  >>  3,00 €

Galleria dell'Accademia di Venezia népszerű művészeti múzeum   >>  6,50

Velence Múzeum Pass: múzeumi kártya, ingyenes belépés  >>  18,00

Gondolázás: meg kell alkudni, estefelé drágább  >>  130,00 -  80,00 €

 

A lídó semmit sem őriz Velence egykori arculatából. Hol vannak már a liberty paloták, arabeszkablakos mélyvörös villák, kertek és a még tavasszal is "fehéren virágzó fasor", ahol Thomas Mann Halál Velencében című novellájának protagonista hőse, Aschenbach "a szigeten keresztül-kasul" jár a csomaghordó nyomában! A parton álló káprázatos szállodákat a szépirodalom tette halhatatlanná. Az írók a Des Bains, a királyi fenségek és fényes, előkelő kíséretük az Excelsior nevű szállodát kedvelték. Mindmáig őriz valamit a lídó a Belle Époque édes illatá-ból, noha az legkésőbb 1925-ben véget ért, amikor Bernard Shaw megteremtette itt a rövid ujj divatját. 

 

Étkezés

 

Velencében is nehéz egy tisztességes étkezdét találni – sok a szörnyű étterem turista-menükkel. Élelmiszert azonban könnyebb venni, van néhány nagyon jó étterem a Castello környékén, de egyik se olcsó. Ha 50 eurót fizetsz három fogásért és egy pohár borért, olcsón megúsztad.

 

Költségkímélő reggeli: pékségekben, kis kávézókban  >>   5,00-9,00 €

Költségkímélő ebéd: alig találsz olcsó éttermet  >>   8,00-40,00

Költségkímélő vacsora: nehezen találsz olcsó éttermet  >> 20,00-50,00

Sör (0,33 l üveg): étteremben  >>  3,00-5,00

Házi bor (0,5 l kanna): az olcsóbb is elég drága  >>  5,00-9,00 €

 

Ha Nápolyban a pizzát, Firenzében a bruschettát, akkor Velencében a tramezzinit mindenképp meg kell kóstolni: ezek a többnyire sonkával, tonhallal, sajttal és zöldségekkel töltött háromszög-szendvicsek szinte mindenhol kaphatók, a kisebb kávézókban nem is túl borsos árakon.

 

Aktuális árak ⇒ Velence

 

Pizzát ne nagyon kérj itt, mert sajnos sokszor mikrózott, és minden drága, de azért akad néhány hely, ami kellemes, a menü laktató és olcsóbb, és még a gyerekek is szeretik. Például a Da Sandro vagy a Pizzeria ae Oche – itt még a pizza is jó, vagy a Rosticceria San Bartolomeo – szinte minden megtalálható az étlapon és méretesek az adagok, vagy az Ai Tre Spiedi – a párok kedvenc helye: bájos atmoszféra, kedves kiszolgálás, az étel jó és olcsó.

 

 

Egészség

 

A csapvíz tökéletesen iható, a szúnyog meg sok, de ez csak kellemetlen. A gyógyszertárakban szívesen adnak szakszerű tanácsot is, ne feledj teljes körű biztosítást kötni. A sürgősségi orvosi segítségnyújtás: 041 529 4060 .

 

 

Vásárlás

 

Egy ilyen városban, amely századok óta a turizmusból él, a vásárláskor alapszabály: ha olcsó az ár, olcsó az áru is… Rialto piaca hemzseg is tőlük, például a sötétben világító műanyag gondoláktól meg az üveg bizsuékszerektől – bár utóbbiak között azért akad néhány jól eltalált darab.

 

A Piazza San Marco környékén középkategóriájú és nagymárkás ruhákat kínáló üzleteket is találsz, sőt, jónéhány ajándékshop is kínálja itt portékáit. De a bőrárut és a ruházatot sokkal olcsóbban megkaphatod bármelyik másik olasz nagyvárosban, s a legtöbb turista ezért is a muranói üveget, a buranói csipkét meg a velencei maszkot keresi. Előbbit a Venininél keresd – a Piazetta dei Leonin vagy Muranóban a Fondamenta Vetrain található üzletben –, nem olcsó, de ez tényleg kézzel készített muranói üveg.

 

Egy másik jó lehetőség a Marco Polo üzlet a Piazza San Marcón. Buranói csipkéért keresd fel az egyetlen olyan csipkekészítő iskolát, amely még ma is működik: Scuola dei Merletti a Piazza B. Galuppin Buranóban, velencei maszkból pedig az egyedi és igazi műremekbe menő darabokat a La Bottega dei Mascareriben a Rialto hídtól északra és az Il Canovaccióban veheted meg.

 

 

Szórakozás

 

A legjobb, ha beülsz egy kávézóba a holdfényes Piazza San Marcón, és hallgatod a szabadban játszó zenekarokat a kivilágított bazilikával az előtérben. De klasszikus koncert is mindig akad a városban, például a templomokban: ilyen a San Stae, a Scuola di San Giovanni Evangelista vagy a Scuola di San Rocco.

 

A legromantikusabb estét a Taverna del Campiello Remerben töltheted el a Rialto hídnál, hangulatos élőzenével, hideg spritz koktéllal (fröccs és Campari vagy Aperol) és hatalmas adag olasz sonka-dinnye kombóval. Az egyik leghíresebb hely pedig a történelmi Caffè Florian, azt beszélik, amikor Casanova szabadult a börtönből, első útja ide vezetett, kávézni. Rossz időben ülj be a Danieli hotelben a Bar Dandolóba: a dreszkód szigorú, az árak borsosak, ezért először kérj itallapot, de ha csak egy kávét vagy teát rendelsz is békén hagynak hosszú órákig, és így pompás környezetben hallgathatod a bárzongoristát, és ülhetsz azon a helyen, ahol egykor a 15. századi dózse is töltötte az estéit.

 

 

 

Még több velencei kép és információ: turismovenezia.it

 

 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: