Olaszország   Velence    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Velencei karnevál

Olaszország - Velence mindig kellemes felüdülés. Különösen karnevál idején. A hosszú tél után jól esik egy kis álarcos bohóckodás egy ilyen gyönyörű városban.

Velencei karnevál, hagyományos álarc és öltözék.

Eredet

 

Hajdan a karnevál volt a legkedveltebb mulatságok egyike. Az első írásos emlékek 1094-ből valók, s bár a Velence félelmetes mediterrán tengeri hatalomként győzelmeit sorra aratta és sorozatosan meg is ünnepelte, csak a XVIII. században nyerte el a karneválok városa címet. Ekkoriban már Európa nemesei százával özönlötték el, hogy jól kimulassák magukat a város terein és utcáin, a kaszinókban és színházakban.

 

1869-ben például Ausztria császára, Ferenc József is részt vett - inkognitóban. Amikor a köztársaság megbukott a karneválról is megfeledkeztek. A hagyomány pompás újraélesztése 1979-re tehető. Napjainkban, így 2016-ban is, már a világ legrangosabb eseményeinek egyike...

 

A galamb röpte

 

A karneváli ünnepség időszaka hagyományosan húshagyó csütörtöktől húshagyó keddig tart. A húshagyó csütörtöki ünnepségek eredetileg parádés felvonulással kezdődtek, melyet virágkoszorúba öltöztetett ökrök vezettek. Amikor a felvonuló tömeg elérte a Szent Márk teret, az ökröket lefejezték a dózse szeme láttára egy széles pengéjű kard egyetlen csapásával.

 

 

Ezzel szemben az ünnepségsorozat végén - húshagyó kedd éjjelén - szintén a Szent Márk téren az egybegyűltek levették maszkjaikat és kórusban búcsúztak, azt kiáltozva: Elmegy! Elmegy! Elmegy! Manapság a Kis galamb röpte vagy az Angyalok szárnyalása elnevezésű esemény hívatott a modern kori karnevál kezdetét jelezni.

 

Itt foglalhatsz Velencében szállást

 

A húshagyó csütörtököt követő vasárnap 12 órakor a Szent Márk teret elözönlik a külföldiek és a velenceiek. Az idő legtöbbször kegyes és a téli nap is szépen süt. Mindenki az eget bámulja, a kis galamb, az angyal jövetelét várva. A kis, papírból galamb alakúra formált bábot a Szent Márk templom harangtornyából egy kábel segítségével engedik le. Félúton lefelé konfetti eső zúdít a téren álló tömegre.

 

A kis galamb röpte a hajdani karneválok egy momentumára emlékeztet: akkoriban egy fiatal kötéltáncos haladt át a téren a harangtorony és a Palazzo Ducale Foscara Loggia-ja között kifeszített kötélen.

 

Álarcok

 

Kétség kívül Velence szimbólumává, a karnevál jelképévé vált. A maszk az álruhával együtt szerves része lett a város mindennapos életének és kultúrájának.

 

Kezdetben a törvény csak a karácsonyt követő Szent István napjától, a karnevál kezdetétől tette leehetővé a maszk viselését egészen az ünnep végéig, húshagyó keddig. Később a maszk használatának időtartamát meghosszabbították...

 

A kispénzű turisták is jól érzik magukat a karnevál idején, de aki mélyen a zsebébe nyúl, bálok és különleges programok sokasága közül választhat. Egy velencei gyilkosságok és relytélyek nyomában túra csak 30 euro, ha Casanova nyomába akarsz eredni, akkor azt 40 euróért teheted meg. A farsangi bálokra 125-800 euro között tudsz benevezni.

 

Az álarc jelentőségét bizonyítják az ismert vígjátékíró, Carlo Goldoni (1707-1793) komédiái is, melyekben a maszkok mindig fontos szerepet játszottak. Az álarcot azonban nemcsak szórakozásra használták... Hiába korlátozták viselését törvények, a korabeli híradásokból kiderül, hogy az álarc lehetőséget nyújtott a fegyverviselésre (melyre akkoriban nagy szükség volt), anélkül hogy bárki felismerhette volna az éjszakai randalírozót vagy szerencsejátékost.

 

 

A legrégebbi törvény, mely Velencében az álarc használatát szabályozta, 1268-ban született. A legfurcsább rendelet, melyet a város főtanácsa hozott, 1467-ből származik. Ez megtiltotta a férfiaknak, hogy apácazárdába belépjenek nőnek álcázva magukat.

 

Igen jelentős egy másik 1502-es rendelet, melyet a pálcát és egyéb fegyvert viselő maskarásokat rendszabályozta. A törvényeket azonban nem igazán tartották be. Ami azt illeti, ugyanazokat a törvényeket kellett évről évre meghozni egészen 1789-ig.

 

Manapság a mulatság idején se szeri se száma az utcákon s tereken kínált maszkoknak, de ennél izgalmasabb, ha utcai kozmetikusokkal festet magának a karneválozó álarcot, olyat amely a karakteréhez illő. S ez sem kerül többe 5-10 eurónál. A ruhák megfizethetetlenül drágák. Többségük a velencei városi tanács, vagy valamely helyi klub tulajdona, netán kölcsönzőé.

 

Kitekintés: Viareggió

 

Kevesen tudják, miközben Velencében dúl a dínom-dánom, kissé odébb, a Tirrén-tenger partján fekvő Viareggióban is karnevált tartanak. Méghozzá négy egymást követő vasárnapon és húshagyó kedden - immár 129 éve. A tengerparti sétányon két kilométer hosszan vonulnak fel az egy-egy témát megformáló kocsik és az azt körülfogó, követő csoportok. A felvonulók kétszer teszik meg az utat oda-vissza, így a karneváli bámészkodó négyszer is megnézheti őket, anélkül, hogy egy lépést is tenne...

 

 

A buli hasonló a riói karneválihoz és több órán át tart. Gigantikus méretű platókon óriási mozgatható papírmasé figurák, táncosok jelképezik, elevenítik meg a környező kisvárosokat és lakóikat. Mellettük gyalogos óriások kisebb, 6-8 fős csoportjai vonulnak, no meg zenészek, táncosok.

 

A választható témák a mesefiguráktól a politikai szatírákig terjednek. Mindeközben a tenger-parton felépített központi színpadon más karneválokat idéző és képviselő énekesek, táncosok adnak fergeteges műsort. A közönséggel együtt tombolva ki magukat a hosszú böjt előtt.

 

 

 

Még több információ a 2017-os velencei karneválról: carnevale.venezia.it

 

(Fotó: flickr.com by Nwardez és Stefano Montagner )

Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: