Franciaország   Párizs    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek

Versailles-i kastély

Párizs -  A leghíresebb műemlékek egyike. A Napkirály olyan kastélyt épített, amelyhez fogható csak a mesében, meg az ötéves kiskirálylányok varázsos fantáziájában létezik.

Versailles-i kastély, Párizs nevezetessége.

A területen XIII. Lajos építtetett vadászkastélyt, mely azután a Napkirály, XIV. Lajos uralma alatt alakult azzá a pompás királyi lakká, melynek ma ismerjük. Nem is elsősorban a család otthonának, hanem a francia udvar és kormány méltó székhelyének szánta.

 

Ha türelmesen végigvárod a pénztár előtt kígyózó sorokat, és felülemelkedsz a futószalag-szerű, tempós idegenvezetésen, teremről-teremre lenyűgöző látványban lesz részed.

 

A megannyi szépség közül külön kiemelendő a Tükörgaléria és a királyi kápolna.

 

A kastélyt övező park a kertépítészetnek legalább olyan gyöngyszeme, mint Versailles az építészet történetének. Maga a hideg és tökéletes mértaniság, zsinórral kimért vonalvezetés, mégis a megannyi szökőkútnak, szobornak, labirintusnak, bukolikus részletnek köszönhetően szívet-lelket gyönyörködtető esztétikai élmény.

 

⇒ Itt foglalhatsz Párizsban szállást

 

A parkban további két kisebb palota is található: a Grand Trianon, valamint a magyar történelem szempontjából fájdalmas emlékű Petit Trianon.

 

Kombinált belépő váltható a kastélyba, a Trianon kastélyba, a Marie-Antoinette birtokra és az időszakos kiállításokra is.   

 

 

 

Közlekedés: buszok, vonatok és a metró Párizsból. Zárva hétfőn. Honlap: www.chateauversailles.fr 

 

 

 

Andreas H. képe a Pixabay -en.

Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: