Vietnami tudnivalók

Vietnam – A közlekedés kaotikus, az orvosi ellátás necces, de az ország gyönyörű és viszonylag biztonságos, ha kellően körültekintő vagy utazás közben.

Vietnam praktikus tudnivalói, közlekedési információkkal.

Biztonság

 

Hanoiban, Saigonban (Ho Chi Minh City) és a nagyobb városokban a kisebb lopás, motoros táskarablás, zsebtolvajlás egyre gyakrabban fordul elő. Nem ajánlott kihívóan öltözködni. Útlevélmásolattal közlekedj, eredeti legyen a széfben.

 

Éjszakai vonatokon, autóbuszokon és hajókon légy elővigyázatos – a Sapa-ba közlekedő, a Hanoi és Hue közötti gyorsvonaton, valamint a Ha Long öbölbeli kirándulóhajókon előfordul a turisták kifosztása. Gyakori a taxisofőrök és bérmotorosok által történő túlszámlázás. Utazz mérőórával felszerelt, nagy taxi társasághoz tartozó járművel.

 

A bárokban, diszkókban, karaoke szórakozóhelyeken előfordulhat jelentős túlszámlázás, az italok manipulálása, majd az áldozat kifosztása. Ékszert megbízható helyen vásárolj, mert nagy az esély, hogy becsapnak.  Külföldieknek tilos vietnami állampolgárt a szállodai szobájukban vendégül látni. Kábítószer birtoklása halálbüntetést is vonhat maga után.

 

Egészség

 

Színvonalas egészségügyi ellátás csak a nagyobb városokban hozzáférhető. A Hanoi és Ho Chi Minh városi külföldi klinikák nívósak, a kezelések költsége magas. A Mekong-deltában árvizek idején terjedhet a malária és a dengue-láz. Utóbbi betegség ellen nincs védőoltás, védekezés szúnyogriasztóval. A madárinfluenza vírus (H5N1) miatt kerüld el az élőállat piacokat, a baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetsz szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz.

 

A csapvíz nem iható, palackos ivóvíz az ország minden részén beszerezhető. Utcai árusoktól vásárolt tisztított, nyers zöldséget, gyümölcsöt ne fogyassz. Kötelező védőoltás nincs, de hepatitisz, veszettség ellen ajánlott.

 

Időjárás

 

Trópusi viharokra júniustól decemberig Közép-Vietnamban lehet számítani. Vietnam éghajlata trópusi monszun, a levegő páratartalma az év során folyamatosan magas, a hőmérséklet pedig 5 °C és 37 °C közötti. Két évszak van: a hűvös-hideg és a májustól októberig tartó forró és esős.

 

Közlekedés

 

Közúti közlekedés - kaotikus, sokkhatásként éri a turistát. Óriási a forgalom, sok a motorkerékpáros és autós, a szabályokra fittyet hánynak. Gyakoriak koccanások. Balesetek körüli csoportosulástól, demonstrációtól tartsd magad távol. Se biciklit, se motort ne bérelj, ha kedves az életed… A magyar-nemzetközi jogosítvány itt nem érvényes. Gépkocsi bérlésére gépjárművezetővel együtt van lehetőség.

 

► Gyalogosan  - légy óvatos, különösen, amikor forgalmas út túloldalára kívánsz átkelni. Vietnam területére saját vagy bérelt gépjárművel (gépkocsi, terepjáró, motorkerékpár) beutazni előzetes engedély birtokában lehetséges.

 

► Vasúti közlekedés  - viszonylag biztonságos, távolsági busszal való utazás előtt tájékozódj a jármű állapotáról. A Reunification Express járata 30-40 óra alatt teszi meg az utat Hanoi és Saigon - Ho Si Minh City között. Első osztályon válts jegyet, a legolcsóbb ülések ugyanis annyira kemények, hogy még rövidebb utakon is csak az éppen elviselhető kategóriába esnek. Ha a vonaton éjszakázol, a hálófülkék közül is a drágábbat válaszd – ott csak 4-en osztoznak egy fülkén. Nincs más dolgod, dőlj hátra, pihenj, élvezd a panorámát és a gyakori piknik-szüneteket.

 

Vízi közlekedés - az utazók jellemzően a Ha Long öbölben és a Mekong-deltában veszik igénybe.

 

► Kerékpározás - a városnézés kiváló módja, napi 20.000 VND az ára. Rendes, japán készítésű biciklit 100 dollár körüli áron vásárolhatsz, és ha úgy döntesz, hosszú távon tekernél, akkor tényleg szükséged lesz saját kerékpárra – no meg a szükséges pótalkatrészekre és szerszámokra. Saját sisak, egy hangos síp és egy visszapillantó tükör nagyon hasznos lehet. Ha elfáradsz, a biciklit vonaton és buszon is szállíthatod. A forgalomra vigyázz, szokatlan és kissé kimerítő a városi biciklizés...

 

Pénz

 

A külföldi fizetőeszközök közül az USA dollár a legelfogadottabb. A bankkártya-használat is terjed, de nincs sok ATM készülék. Magyarországról a Western Union nemzetközi pénzküldő szolgáltatásán keresztül lehet készpénz átutalást kezdeményezni.

 

 

 

 Még több információ: vietnam-travel-guide.net

 

 

(Fotó: flickr.com by Andy Enero)

Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: