Tippek & toplisták

A világ 9 legizgalmasabb földalatti látványossága

Top - A történelem folyamán százával épültek a titokzatos felszín alatti járatok. Tedd hát félre a napszemüvegedet, az a csúnya lyuk az ózon pajzson nem fog a továbbiakban problémát okozni.

Londoni Cabinet War Room parancsnoki terme.

1. Cabinet War Rooms | London

 

A 21 szobából álló időkapszula - a korábbi Office of Works (Munkaügyi Minisztérium) épülete - a Westminsterben található, pontosabban alatta. A Cabinet War Rooms (Háborús Kormány Iroda) sokkal érdekesebb emléket állít a második világháborúnak, mint bármely elsivatagosodott csatamező. Winston Churchill innen irányította az egész angol hadjáratot. Szinte még hallani, ahogy a linóleummal borított folyosókon csoszog.

 

Akárhova néz a látogató a múzeummá lényegült bunkerban, mindenhol történelmi jelentőségű tárgyakra bukkan, a világtérképen feltüntetett torpedótámadások ezrei, vagy éppen a mikrofon, amin Churchill a népéhez szólt.

 

 

 

2. Ruakuri Barlang | Waitomo

 

Búvárruha, pipa, védősisak lámpával, a háromórás rafting a Huhunui folyón a Waitomo Barlangokba a földgolyó egyik legszokatlanabb felfedezőtúrája. 80 méter mélységben az apró lámpák által megvilágított kamrák és cseppkövek sorozatán vezet keresztül az út.

 

A boltozatos mennyezeten szentjánosbogarak. Figyelem: a túra egy pontján le kell ugrani egy kis vízesésről a semmibe. Az új-zélandi túravezető mindig azt mondja, még senkit sem veszítettek el.

 

 

 

 

3. Majakovszkij metróállomás | Moszkva

 

A nép palotái, a moszkvai metróállomások (amelyek a második világháborúban óvóhelyként szolgáltak) a kommunista uralom ajándékai. Minden állomás egyedi és különleges, gazdagon díszített. Állítólag minden moszkvainak van egy kedvenc állomása. Sokuké a Majakovszkij állomás, amely 1938-ban készült el.

 

A tervező Alexei Dushkin díjat nyert a párizsi világkiállításon karcmentes acél oszlopaival, színes mennyezeti mozaikjaival, az egyiken egy repülőgép kék és sárga ejtőernyősöket szór.A moszkvai metrórendszer naponta 5.30 - 01.00-ig tart nyitva. (Fotó: flickr.com by Tim Adams)

 

 

 

 

4. Seti I. síremléke | Luxor

 

A legtöbb Királyok Völgyébe látogató Tutenkhamen sírját keresi fel, én jobban szeretem  I. Seti síremlékét (i.e. 1304-1318). A remekül elhelyezett relifek némely részleteket illusztrálnak a Halál Könyvéből. A pep, az 52 láb hosszú kígyó, az ősi káosz szimbóluma, több falon is feltűnik.

 

Az egyiptomi temetési kamra boltozatos mennyezetén különös térkép mutatja a csillagkonstellációkat, így ez az egyetlen hely a világon, ahol a föld alól is lehet látni a csillagokat. Naponta nyitva, belépő 6 $ bármely három sírhoz, Tutenkhamen és Nefertari királynő sírjának kivételével. (Fotó: flickr.com by  kairoinfo4u)

 

 

 

 

5. Adalaj Vav | Gujarat

 

Az  indiai Ahmadabad iparvárostól tíz kilométerre északra található a négyszintes Adalaj-kút (pontosabban oázis), amelyet 1499-ben építtetett Rudabai királynő. Az egyetlen menedék a száraz síkság brutális melege elől. A vibrálóan színes falmetszetek és falfestmények - elefántokat, lovakat, erotikus párokat és Shiva istent ábrázolva - szegélyezik az apró medencéhez vezető utat. A hindu, muszlin és buddhista építészet jegyei egyaránt felismerhetők, a nyolcszögletű pihenőkben pedig a vándorok akár le is fekhetnek. (Fotó: reddit.com)

 

 

 

 

6. Katakombák | Párizs

 

A 14. alprefektúra (francia kerület) alatt húzódó labirintus bejáratán egy felirat olvasható: Állj! Ez itt a halál birodalma! Ha e fenti figyelmeztetés nem riaszt el, akkor majd az azt követő látványnak sikerülni fog. Közel 6 millió ember csontváza fekszik itt gúlába rakva, teljes hosszában a sötétbe vezető, visszhangzó folyosókon. Az eredetileg római kőfejtők munkája nyomán kialakult katakombák akkor kerültek kapcsolatba a halállal, amikor 1785-ben a város zsúfolt temetői végleg megteltek.

 

Már a francia polgári forradalom áldozatait is ide temették. A huszadik századi német megszállás alatt ez volt az ellenállók főhadiszállása. Nem rossz búvóhely - főleg, ha még azt is hozzátesszük, hogy a hét négyzetkilométernyi látogatható terület alig 1/700-ad része a teljes hálózatnak. Denfert-Rochereau tér, óránként látogatható. (Fotó: flickr.com by Robert Scales)

 

 

 

 

7. De Beers gyémántbánya | Kimberley

 

A gyémánt után óriási a kereslet, nem csoda hát, hogy számos gyémántbányát a Föld legmélyebb pontjai között tartanak nyilván. Ezek közül is a legmélyebb a dél-afrikai Kimberley-i. Bejáratánál a Nagy Lyuk üdvözli a látogatót, a hatalmas kráter, amely mintegy 3 tonnányi gyémántot adott, mielőtt 1914-ben bezárták. A látogatók védőruhát, bakancsot, sisakot és fülvédőt kapnak, a ketrec-felvonó 3000 métert süllyed velük a fekete földben.

 

A liftben állók hallhatják a közeli, Du Toitspan-i bányászok légkalapácsáinak és földmozgató gépeinek hangját. 616 karátos volt a legnagyobb drágakő, amit itt találtak, egy időre nyoma veszett, aztán visszakerült lelőhelyére, s most a felszíni múzeumban csodálható meg. (Fotó: flickr.com by David Brossard)

 

 

 

 

8. Forestiere Kertek | Fresno

 

Baldasare Forestiere 1900-ban érkezett Szicíliából Floridába, és a bostoni, valamint a New York-i metró építésénél talált munkát. Öt év alatt összegyűjtött annyi pénzt, hogy szőlőtermelésbe kezdhessen. Vett 35 hektár földet Kaliforniában, látatlanban.

 

A talaj termőképtelen s kemény volt, mint a kő. A felszín alatt azonban a föld nedvesnek bizonyult, tehát elkezdett ásni. 40 éven át. Az eredmény egy 65 szobás, iglu-szerű komplexum lett, 300 méternyi folyosóval, amelyen egy autó is elfér, no meg készült itt könyvtár, épült halastó, s narancs és citrom fák ágai nyúlnak ki a lyukakon, fényt keresve. (Fotó: flickr.com by  Sean & Erica )

 

 

 

 

9. Tengerszint-túra | Seattle

 

Akárcsak Róma, Seattle is olyan város, amely önmagára épült, de Seattle ráadásul a tengerszintre. Az 1880-as években a Pioneer Square (negyed) nem volt valami kellemes hely, a dagály megérkeztével a WC-k szökőkutakká változtak, és állandó eső áztatta a koszos utcákat. Az 1889-es pusztító tűzvész után a tervezők kaptak a lehetőségen, hogy kijavítsák a tengerszint allatti magasság következtében adódott hibákat.

 

Három éven keresztül hordták a földet, hogy megemeljék a város szintjét, ennek köszönhetően ma már 10 méterrel magasabban fekszik. Létrák vezetnek az alsó utcákról a felsőkre. A szakadékok eddig 17 emberi életet követeltek, azok haltak meg itt, akik megfeledkeztek a szintkülönbségről. Az alsó szinten már semmi nem működik. Titokzatos, elhagyatott város, halvány feliratokkal, kihalt épületekkel.(Fotó: flickr.com by Razvan Orendovici)

Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: