Tippek & toplisták

Világtenisz: 5 helyszín, 5 pálya

TIpp - A sorok írójának – munkájából adódóan – az elmúlt évtizedek során Botswanától Új-Zélandig a világ számos országában volt lehetősége a teniszpályák csodálatos világát tanulmányoznia. Ajánlatában most azonban olyan csodás helyszínek szerepelnek, melyek Budapestről „egy ugrással” elérhetőek.   

1. Gstaad, a svájci hegyek gyöngyszeme

 

A Berni Alpok fennsíkján, ezer méteren levő kis település egykoron és napjainkban is számos előkelőség alkalmi otthona: Reza Pahlavi volt  iráni uralkodó, a színésznagyság Elizabeth Taylor, Roger Moore, Peter Sellers, a multimilliárdos Soros György rendelkezett itt rezidenciával, mostanság pedig a Forma-1 fura ura, Bernie Ecclestone s a színésznő Julie Andrews a leghíresebb lakó.

 

A különleges hangulatot, nyugalmat és eleganciát árasztó svájci városkát a festői környezet okán leginkább a síelők és a hegyi utak nyári vándorai ismerik, ám tudni kell róla, hogy nyaranta a tenisz miatt (is) sokan érkeznek ide. Már 1915-ben is rendeztek itt nemzetközi vetélkedőt. Talán a legszebb környezetű európai verseny. A település központjában van a  Roy Emerson nevét viselő centerpálya (a 12 egyéni és 16 páros Grand Slam győzelmet jegyző egykori ausztrál világklasszis második otthona a városka, híres tenisziskolát is vezet itt).

 

A vörös salakos stadion, akárcsak az osztrák „sógor” közeli gyöngyszeme, a kitzbüheli pálya, megőrzött valamit az évszázados tradíciókból, faépítésű elemekből, miközben a modern architektúra tájba illeszkedő építményei a praktikumot, a nézők kényelmét szolgálják. Előttünk a salakon a világelit üti a labdát, a háttérben pedig ott vannak a zöld lejtők, szigorú hegyoldalak, távolabb pedig a havas csúcsok.   

 

 

 

 

2. La Manga Club, Murcia

 

A félmilliós dél-spanyolországi városról alapként azt illik tudni, hogy egyetemi központ, püspöki székhely és fontos turisztikai célpont – az évi háromszáz napsütéses nap, az esztendőként 3000 óra napfény éppen ezerrel több, mint a hazai rekorder Szegedé. Talán ez is közrejátszik abban, hogy Murcia zöldségben „utazik”, leginkább paprikában, s ebből másfélszer annyit exportál, mint Magyarország.

 

Nehéz a szépségben rangsort állítani, ezért maradjunk annyiban, hogy a 28 (salakból 20, kemény pályából, illetve műfűből 4-4) pályás La Manga az élcsoportba tartozik a klubok között Spanyolországban, s a világon is. Szálláslehetőségei között a helyszínen az ötcsillagos hotel, a szerényebb apartman elhelyezés épp úgy megtalálható, mint a közelben levő magánházas kínálat, már igazán megfizethető áron. Sport- és fitnessközpont, uszoda, golfpálya, s több mint húsz bár és étterem a helyszínen. Ahol, ha szerencsénk van, Andy Murray edzését is megfigyelhetjük, s a brit színekben szereplő, magyar származású Konta Johannával is beszélgethetünk, hiszen e klub a szigetországi teniszválogatott hivatalos kontinentális bázisa. De nem csak profik, hanem számos országból junior tehetségek is edzőtáboroznak itt, miként amatőrök, utazási irodák teniszcsoportjaival érkezők is benépesítik a mindig nagy forgalmú klubot.

 

 

 

 

3. Umag, tenisz az Adria partján

 

Van abban valami csodálatos, hogy lubickolsz a tenger vizében, miközben az keskeny öböl túlpartjáról, a kagyló formáját képező stadionból kiszűrődik a mikrofon hangja, s tudod, hogy lassan ideje készülődni, mert jön az a mérkőzés is, ami téged érdekel. A fenyvesben nyújtózkodó üdülőházaktól három perc séta a teniszklub.

 

A július végi rangos ATP torna, a Croatia Open negyedszázada szerepel a versenynaptárban, s a hazai utazó számára a leginkább ideális időpont és helyszín a tenisz+pihenés számára. Akár nézőként, akár a pályák aktív használójaként érkezik.

 

Az isztriai üdülőhely Budapestről autóval fél nap alatt elérhető. A tenisz iránt nem lelkesedő családtag is örömét leli a tengerparti pihenésben, aki pedig megszállítja a játéknak, válogathat a lehetőségek közül. A sportközpont, az Umag Tennis Academy 26 pályát kínál, de köröskörül ott a többi, Katoro, Polynesia pályái, vagy valamivel távolabb Novigrad teniszközpontja.

 

 

 

 

4. Club Ali Bey, Manavgat

 

Na, ide mindenképpen érdemes egyszer eljutni. Antalya, a török tengerpart még a kemény kontinentális telek idején is szolid idővel várja a vendégeit, fél Európa a környéken edzőtáboroztatja futballcsapatait. A törökországi teniszversenyek újévtől szilveszterig tartanak, a salakpályák kedvelőinek azonban, főleg ha napozással, fürdéssel akarják kombinálni a pihenést, a márciustól októberig terjedő időszak a javallat.

 

A reptértől órányi autózásra levő Club Alibey önálló városka a pálmafás őskertben. Homokkal, kaviccsal kombinált, egy kilométernyi saját tengerparttal, az ottomán építészet jegyeit hordozó modern házacskákkal, rengeteg bárral, szabadtéri medencével, a török konyha minden finomságát, gyümölcsöket, zöldségeket, s mézes süteményeket all inclusive kínáló éttermek sorával.

 

A legfőbb attrakció azonban, tessék megfogódzni, a 64 salakos teniszpálya. Aki itt lakik, reggeltől estig püfölheti a labdát. Adódik, persze, hogy e felfoghatatlan mennyiségű pálya sem elegendő (a veterán világbajnokságok több mint ezer résztvevővel zajló küzdelmein előfordul az ilyesmi), de gond egy szál se: a szomszédoknál, a közeli szállodákban, üdülőfalukban is lehet bérelni, s könnyen kiegészíthető a kívánt száz pálya fölé is a hadba dobható közeli játékterek száma. 

 

 

 

 

5. Kish Island, Irán

 

No, ez valóban egy speciális helyszín, s az ajánlottak közül a legtávolabbi – ugyanakkor nem megközelíthetetlen, árban és időben sem. Dubaiba elrepülni akár fapados járattal is lehet, onnan pedig kezdődik a kaland, az utazás a különös világba. A Terminal 2-ról indul a negyvenöt személyes gép: bő fél órás röppenés a Hormuzi-szorosban levő Kish szigetre. Ami, nevét nem meghazudtolva valóban kicsi: 6 km hosszú, 3 km széles, s a kellemes tekerést kínáló felkészített bicikliúton, a köztes szemlélődést, fürdéseket is beleiktatva egy napos kirándulás során körbe bringázható.

 

A sziget Iránhoz tartozik, ám úgynevezett szabadkereskedelmi övezet, annak számos előnyével, engedményével – például, ha két hétnél rövidebb ideig tartózkodik itt a vendég, vízumot sem kell váltani.  Kish klímája olyan, mint a szomszédos Dubaié (tengervize már januárban 23-25 fokos), puha fövenyes tengerpartja talán simogatóbb, mint az Emírségekben, pálmafás strandjai hívogatóak. Mindez, plusz a sekély tengervíz ideális üdülési lehetőség, főleg a kisgyermekesek számára. Az ötcsillagostól a magánszállásig széles a kínálat a szálláshelyekben, az árak is jóval alacsonyabbak, mint a túlparti metropoliszban. Az éttermek is vonzóak, az iráni különcségek mellett az európai konyha ajánlata, vagy a meki egyaránt megtalálható.

 

Mégis: alig van külföldi. Két alapvető ok miatt. A vallási előírások szerint a nőknek fedetlen testtel tilos megjelenniük, s tilos az alkoholfogyasztás. Utóbbi még csak-csak kiküszöbölhető ellensúlyozandó a csodás nyaralás élményeit, ám a farmernadrágos, blúzos, fejkendős fürdőzést kevés asszony vállalja szívesen. Így aztán vendégre várnak az exkluzív turizmus, a külföldi csoportok fogadására kész szállodák.

 

Ám aki a teniszre koncentrál, nem jár rosszul, ha úti céljául az október-április közötti lágy meleget kínáló, esőt szinte sohasem látó Kish-szigetet választja.

 

Teniszezni egy helyen lehet: olimpiai edzőtábor (az iráni Tata) területén. Itt tíz, villanyvilágítással is ellátott salakos pálya van (az egyik magas kőfallal körbe kerítve a hölgyeket óvja meg a leselkedő tekintetektől), s tavalyelőtt épült négy kemény pálya is. Nagy mezőnyű nemzetközi versenyeket is rendeznek a telepen, ám az év nagy részében szinte teljesen üresen állnak. Edzőtáboroknak ideális, utazási irodák teniszt kínáló nyaralási programjába is tökéletesen illeszthető lenne, de akár egyéni utazó is kipróbálhatja – ám ez a vállalkozás némi előzetes szervezést mindenképpen igényel.

 

Árvay Sándor - tenisz-palya.hu

 

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: