Xian

Kína - Xian környékének két nevezetessége a Huaqing hőforrások és az első kínai császárt halála után is védeni hivatott anyaghadsereg.

Xian egyik világhíres látnivalója, az agyaghadsereg.

Agyaghadsereg

 

1974-ben kutat ásó munkások egy életnagyságú harcos agyagfigurájának darabjaira bukkantak. Mivel a hely csak 2 kilométerre volt az első kínai császár még feltáratlan sírjától, a régészek rögtön izgalomba jöttek.

 

Elkezdődtek a feltárások, s óriási jelentőségű leletre, elképesztő részletességgel megmunkált, terrakotta harcosok ezreire találtak… Aztán lovak, harci eszközök, tisztek és szolgák szobrait is feltárták, de az óriási, földalatti nekropolisz jó része ma is felfedezésre vár. A lelőhelyen épített múzeumban ma 5 folyosón több mint ezer figurát szemlélhetnek a látogatók.

 

Itt foglalhatsz Xianban szállást

 

Az agyaghadsereg az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védték. Katonák, lovak, kocsik és zenészek, lányok, hivatalnokok. Magasságuk 184-197 centiméter között változik, a legmagasabbak a tábornokok. Becslések szerint 8000 katona, 130 harci szekér 520 lóval és 150 lovas katona található itt – többségük még mindig a föld alatt van betemetve.

 

 Közlekedés: Xianból 306-os busszal. Nyitva: naponta 8.00-18.00. Belépő:  110 RMB

 

 

 

Huaqingi hőforrrások

 

Hogy a terrakotta hadsereget megcsodáltad és lejártad a lábad,  lazíts egy kicsit… Xiantól 35 kilométerre található az a hely, ahol az uralkodók fürdőztek és pihenték ki fáradalmaikat, festői környezetben: Huaqing ugyanis egy Kína száz híres kertje közül. A spá a Tang-dinasztia napjaitól kezdve nyitva áll, és 43°C-os, ásványi anyagokban gazdag vizével hívogatja a helyieket és a turistákat.

 

S hogy ilyen pompás fürdő és üdülőhelyet építettek ide, az az ősi Kína egyik legszebb asszonyának köszönhető. Yang Guifei volt Xuanzong császár kedvenc ágyasa, akibe az egyébként a legnagyobb háremet tartó uralkodó egy időben annyira beleszerelmesedett, hogy egyre több és több időt töltöttek együtt, a téli hónapokban a Huaqing forrásaiban mártózva. S hogy kényelmesebbé tegye a pihenést, Xuanzong királyi paloták sorát húzta fel e helyen.

 

Az állami ügyekre már nem jutott ideje, ezért lázadás tört ki, s Yang Guifeit hibáztatva az őrség követelte a kivégzést. A császár pedig fejet hajtott, és az egyik eunuch megfojthatta a szép asszonyt.

 

Ma Huaqingban szobor őrzi emlékét, de a régi birodalmi medencéket is megnézheted, amelyben a császári pár fürdőzött, közöttük a Hibiszkusz medencét, amelyet még 712-ben építettek, és nemrég remekül felújítottak. Emellett a hálószobájuk is látogatható, a fürdő múzeumában pedig a Tang-dinasztia történetével ismerkedhetsz. A fürdő különleges nevezetessége még a Lebegő Szivárvány Hídja – a híd, amely a naplemente fényeiben lebegő szivárványnak látszik. 

 

 Közlekedés: Xianból 306-os busszal. Nyitva: naponta 9.00-17.00. Belépő:  70 / 40 RMB. 

 

 

 Honlap: travelchinaguide.com/cityguides/xian.htm

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Kevin Poh, by Proggie)

Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: