Svájc   Zürich    Látnivalók   |   Tudnivalók   |   Hotelek   |   Éttermek   |   Shopping

Zürichi tudnivalók

Zürich - Festőien szép, és természetesen drága. Határozottan üzleti város. Az üzleti utazókra számítva szabják az árakat is. Gyalog is bejárható a magja, nyáron ingyen lehet biciklit bérelni.

Zürich praktikus tudnivalói árakkal.

Időjárás

 

Zürich egy völgyben fekszik, így éghajlata egész évben átlagosan enyhe. A nyár meleg, de olykor túlságosan párás, bár az eső nem ritka. Tavasszal és ősszel kellemes, a tél azért egy kicsit hideg, a hó néha felhalmozódik.

 

 

Zürichi hotelek és szállás

 

A szállodák szobaárai a nyári főszezonban, májustól szeptemberig a legdrágábbak.

 

  Booking.com  

 

 

Aztán egy picit mérséklődnek, de egy-egy nagyobb konferencia vagy rendezvény idején megint felfelé kúsznak a hotelárak. Hétvégén olykor könnyebb jó áron szobához jutni. De Zürichben az a szó, hogy olcsóbb, roppant relatív.

 

 

Látnivalók

 

Zürich nemcsak a fülhöz tapadó mobiltelefonok és lebegő bőr aktatáskák városa: itt született a dadaista mozgalom és itt írta James Joyce az Ulyssest. A bankvilág fővárosában sétálva magad is tapasztalhatod, nem arannyal kövezték itt az utcákat, de biztos lehetsz benne, hogy pár méterrel lejjebb elképzelhetetlen kincsek lapulnak a földalatti pincékben. A közlekedés megfizethető, a villamosokkal a város nagyon jól megnézhető.

 

Az elegáns butikok a híres Bahnhofstrassén sorakoznak. Dali, Monet, Gaugin, Munch, Picasso a Szépművészeti Múzeumban, különös kincsek a Bolhapiacon, békés internacionalizmus a tó parti parkokban. Sétálj Niederhof macskaköves utcáin és élvezd, miként szórakoztatnak az utcai előadóművészek és utcazenészek. Ha a magasabb kultúra keselyűi közé tartozol, csapj le a Svájci Nemzeti, Szépművészeti vagy Design múzeumra. A gyerekeket pedig vidd el az állatkertbe, a hóleopárdok és vörös pandák közé.

 

Kunsthaus: művészeti múzeum >> 18,00 CHF

Svájci Nemzeti Múzeum >> 10,00

Design Múzeum >> 10,00

Állatkert >> 20,00

Langstrasse >> vörös lámpás negyed, svájci tisztasággal, biztonsággal, árfolyammal 

Bahnhofstrasse  >> a világ egyik legelegánsabb bevásárló utcája

Promenade  >> gyönyörű tóparti park és sétány

 

 

Közlekedés

 

A zürichi közlekedési hálózat: villamosok, buszok, S-Bahn (elővárosi vonatok), felvonók és tavi hajók. A város zónákra van osztva, egy jegy a zónán belül bármely közlekedési eszközre érvényes. Érdemes napi kártyát váltani. Villamossal bejárhatod a várost, és láthatod is...

 

A közlekedés autóval nem ajánlott a forgalmi torlódások és drága-szűkös parkolási lehetőségek miatt. Májustól októberig kerékpárok bérelhetők a város több pontján. Zürich magja gyalog is könnyen bejárható.

 

Taxi a reptértől városközpontig >> 50,00-65,00 CHF

Airport Express vonattal városközpontig >> 6,80

3km taxi Zürichben >> 20,00-24,00

Villamoson / vonat / busz >> 4,00

24-órás villamos / vonat / busz jegy >> 10,00

24-órás ZürichCard >> 15, 00 CHF

 

Zurich Airport (ZRH)- Zürichtől északra, Kluton kerületben, 12 km-re a városközponttól. Várakozás közben sem fogsz unatkozni. A Swiss Rail (SBB) gyors és hatékony közlekedést biztosít a belvárosba. A vonatok 10 percenként indulnak, az utazási idő is 10 perc, zónákhoz kötött a menetjegy ára. Taxival 20 perc és cca. 50 CHF  az ára. Többszintes parkoló, 2 CHF 15 perc, 2-3 CHF óránként. Info: www.zurich-airport.com

 

Aktuális árak ⇒ Zürich

 

Étkezés

 

A gasztrokalauzok többsége ódákat zeng Zürich tóparti éttermeiről, a Michelin-csillagos Petermann's Kunststubenbe több héttel előre kell asztalt foglalni. Az Alpok ízeit és a kissé szabottabb árakat az Altstadt fával burkolt tavernáiban keresd – amelyek ragadós sajtfondüvel és ropogós rösztiburgonyával csalogatják a vendégeket.

 

Reggeli: néhány olcsóbb gyorsétterem >> 6,00-13,00 CHF

Ebéd: néhány etnikai étterem >> 8,00-18,00

Vacsora: néhány etnikai étterem >> 10,00-40,00

Sör (pint) sör: drága tétel >> 6,00-9,00

McDonald's Big Mac: marhadrága >> 6.90 CHF

 

A Züri(h) West étkezdéi sokszínű palettát kínálnak, itt minden van a jó minőségű török kebabtól az autentikus curryn át az olasz tésztákig. Az utcai standok kolbász-zsemle kombinációja a megfizethető alternatíva. Ihatsz hozzá dobozos sört is. A leghíresebb: az Operaháztól jobbra, sréen, két ház között egy kis holt telken. Lesznek s esznek öltönyösök is bőven.

 

 

 

Még több információ: www.zuerich.com

 

 

 

(Fotó: flickr.com by Jack Torcello)

Betöltés...
(8)
Pozitív értékelés (8) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: